Hållbarhet och cirkulärt byggande

I alla våra projekt är hållbarhet och cirkulärt byggande en självklar utgångspunkt i arbetet. I val av material och lösningar utgår vi från avfallstrappans principer. Som arkitekter behöver vi också förhålla oss till EU:s gröna taxonominförordning och de sex miljömål som definieras där och se hur varje uppdrag påverkar dessa och hur vi kan arbeta för att uppfylla dem. Om uppdraget berör en befintlig byggnad så är den första frågan att ställa sig hur vi kan göra så små ingrepp som möjligt i byggnaden och ändå uppnå önskad funktion. Kan man använda rummen på något annat sätt, eller byta plats på olika verksamheter? Om någon del av måste rivas, finns det då sätt att återanvända fungerande material och byggnadsdelar? Vid nybyggnationer är materialvalen av största vikt för att få en hållbar byggnad över tid. Med en livscykelanalys kan vi göra en bedömning på den totala miljöpåverkan vid tillverkning, transporter, underhåll, förväntad livslängd och hur avfallet kan tas tillvara vid eventuell framtida rivning.

Klimatförändringarna är ett faktum och extremväder är något vi behöver beakta i projekten. Vi tror på ett nära samarbete i projektgruppen för att planera så att vattenmassor vid stora mängder regn tas om hand och att träd och annan hög vegetation tas vara på eller planteras för att skapa skugga vid värmeböljor.


 
 
 

Social hållbarhet

För Max Arkitekter är social hållbarhet själva kärnan i vår verksamhet och har varit så sedan starten. Vi är specialiserade på samhällsfastigheter, framförallt skola och förskola – miljöer där brukaren inte alltid har valt sin omgivning och där en omsorgsfull gestaltning blir extra viktig. Social hållbarhet för oss utgår från de som vistas i byggnaderna vi utformar. I skolor finns många grupper och individer med olika behov och utgångspunkter – barnen så klart, men även pedagoger, kökspersonal, vaktmästare, elevvårdsteam, administrativ personal, bibliotekarier och städpersonal. Vi vill skapa en god arbetsmiljö för alla. Till grund har vi FN:s barnkonvention och arbetsmiljölagen men oftast vill vi och beställare ta mer ansvar än så. Lika viktigt som att ha koll på lagar och regler är inlevelse och förmåga att ta olika perspektiv.  Vi arbetar med dialogprocesser för att förstå varje verksamhets unika behov, vi pratar direkt med användare av lokalerna och företrädare för olika fackförbund. Barnperspektivet är alltid lika viktigt att föra fram. Vår arkitektur ska vara inkluderande och bidra till ett jämställt samhälle. Alla ska få ta plats på sina villkor.

 
 
 

Hållbarhet på kontoret

Kontoret är centralt placerat i Stockholm, med närhet till kollektivtrafik. Det ska vara enkelt för medarbetare att ta sig till uppdrag och för besökare att ta sig till oss. Vid resor som exempelvis studieresor väljer vi i första hand att resa med tåg. God hälsa värderas högt och vi vill tro att det även märks i våra projekt och vårat bemötande gentemot beställare och samarbetskonsulter. Kontoret följer kollektivavtal, har regelbundna friskvårdskontroller och friskvårdsbidrag för anställda. Kontoret satsar regelbundet på att vidareutbilda och specialisera sina medarbetare.