Max Inspireras

Studieresa till Berlin och Tyskland

Publicerad av Lisa Bodén Malmström

1_2_3

När Skolhusgruppen bjöd in till studieresa för att kika på skolor i Berlin och Tyskland var vi inte sena att nappa på erbjudandet. Skolhusgruppens resor brukar bjuda på både bra arrangemang, intressanta studieobjekt och trevliga kollegor att diskutera med. Vi passade dessutom på att åka ner till Berlin ett par dagar i förväg för att kunna se på annan intressant arkitektur i den tyska huvudstaden. På fredagen fick vi bl a en guidad visning på de nordiska ambassaderna och besökte Tschoban Foundation, ett nybyggt museum för arkitekturskisser och ritningar. 

4_5_6
Under helgen hann vi bland mycket annat med en lunch på Bauhaus arkiv (t v) och ett besök på Mies van der Rohes Neue Nationalgallerie (t h) men den allra starkaste upplevelsen var kanske Libeskinds Judiska museum (i mitten).

7_8

Det var kul att se Hans Scharons lysande gula 60-tals-ikon Berlin Philharmonie (t v). Peter Eismanns förintelsemonument (t h) var precis så suggestivt och obehagsframkallande som vi hade föreställt oss.

Efter en fullspäckad helg med egna studiebesök väntade så Skolhusgruppens arrangemang som började med en riktigt god och trevlig gemensam middag på söndagkvällen.

1_2_3

I Berlin besökte vi bl a den Statliga balettskolan av GMP arkitekter (t v) och två helt olika byggnader på Freies Universität: Norman Fosters nybyggda spektakulära Philologiska bibliotek (i mitten) och Hinrich Ballers 80-talsbyggnad Philosophishes institut som lite oväntat visade sig vara en poetisk pärla.

4_5

Studieresans höjdpunkt var kanske ändå besöket på en förskola ("Kita") i Göttingen, ritad av Despang arkitekter. Förskolan är ett passivhus som är inkilat i en gräsbeväxt kulle där gräset har fått följa med upp på taket. Interiören kännetecknas av enkla men gedigna material, genomtänkta detaljer och en vacker ljusföring. En fullträff!

6_7_8

Passivhustemat fortsatte på tisdagen i Hannover där vi fick tillfälle att studera Bismarckshule  och skolan "In der steinbreite. Det första objektet var en tillbyggnad och det andra ett helt nytt passivhus. Resan fick en värdig avslutning med en annan förskola "Kita" ritad av Despang; denna var i trä med en svängd fasad men påminde mycket i sin grundplanering om "Kitan" i Göttingen.