Max Inspireras

På studieresa i New York!

Max i NY!

En härlig oktobervecka hösten 2016 besökte Max New York! Det var en vecka fylld av inspiration och häftiga arkitekturupplevelser.

Tetrahedron & the Met

Resan innehöll ett varierande utbud av olika sorters arkitektur - första dagens största kontrast var mellan BIG:s nyuppförda bostadskomplex VIΛ 57WEST och the Metropolitan Opera House byggt 1966. Från raka triangulära former till överdådigt varm interiör av djuprött och guld.

WTC transportation hub & One WTC

Ett måste var också att besöka den nybyggda stationen vid World Trade Center, ritad av Calatrava. Väl där inne slogs vi av den stora skalan och likheten med ett stort skelett. Vi besökte även det starka minnesmonumentet över 9/11. En tur upp i det nybyggda One World Trade Center (David Childs, David Libeskind, 2013) gav oss en magisk utblick över hela staden.

Brooklyn

Även om Manhattan har fantastiskt mycket att erbjuda ville vi även ta en tur till Brooklyn. Där hittade vi bland annat flera intressanta fasadmaterial och blev hänförda av det magnifika feministiska konstverket The Dinner Party från 1979 av Judy Chicago. Ett måste var även en promenad över Brooklyn Bridge i skymningen.

Paul Rudolph Hall

En två timmars tågfärd norrut tog oss en dag till Yale University där vi bland annat fick en rundvandring på den riktigt snygga brutalistiska Paul Rudolph Hall som är Yales Arkitekturkskola. (Paul Rudolph, 1963)

Beinecke Library

På Yale besökte vi även den spektakulära Beinecke Rare Books and Manuscripths Library (Skidmore, Owings & Merrill, 1963) - där väggarna är byggda av tunn, tunn marmor. Detta skapade ett osannolikt inre rum i och med att den tunna marmoren släppte igenom dagsljus.

High Line

Vi bodde på hotellet the Standard som ligger precis vid the High Line (Field Operations, Diller, Scofidio + Renfro, 2009) En solig förmiddag tog vi en promenad för att uppleva den urbana parken och kollade även in Whitney Museums nya byggnad som ligger i High Lines ena ände. (Renzo Piano, 2015) Där passade vi på att njuta av fin samtida amerikansk konst.

Museum i NY

New York är fullt av fina konstmuseum, vi hann förutom Whitney också med New Museum (Sanaa, 2007), Guggenheim Museum (Frank Lloyd Wright, 1943-59) och såklart klassikern MoMa där vi spenderade en hel förmiddag.

Max i NY!

Resan bjöd inte bara på fin arkitektur - den bjöd också på mycket god mat och många goda skratt! Vi tackar New York för denna gång och är nu tillbaka i Stockholm med ny energi och inspiration!


Tags: , ,