Max Inspireras

Nærkontakt med arkitektur i København

 

max i närkontakt med arkitektur

Maxarna har varit på studieresa i Köpenhamn! Resan bjöd på många intressanta besök på skolor och förskolor, men också bl.a. stadsvandring och närgånget utforskande av tegelbyggnader i Carlsberg.

 

 

smorblomstenlek

Børnehuset Frederiksvej (COBE)

Förskoleföreståndaren Birgitte tog emot oss en måndagsmorgon och gav oss en grundlig rundvandring med många bra synpunkter på hur förskolor ska utformas. Otroligt värdefullt att få inblick från byggnadens användare! Vi gillade børnehusets lekfulla detaljer, där ”husformen” återkommer i bl.a. husets atrium, sängarna som barnen använder vid sina sovstunder samt ute på gården.

 

 

stenurten

Stenurten børnehave (Arkitema)

Denna förskola, nedsänkt mellan brorsons kirke och en närliggande park, är så diskret mot gatan att den nästan var lite svår att upptäcka. Förskolans lite vildvuxna, kuperade gård och robusta, naturliga material ger en förskola som tål lek och skapande och där barn och personal verkar trivas jättefint.

 

 

Hellerup

Hellerup skole (Arkitema)

Vi fick en grundlig rundtur på Hellerup skole, jätteintressant att få besöka en så öppen skolmiljö och se hur man med hjälp av olika moduler skapar en mängd olika rum i den. Även här fick vi mycket intressant input från engagerad personal.

 

 

 

Forfatterhuset

Forfatterhuset børneinstitution (COBE)

Trots att barn och personal flyttat in för bara ungefär ett år sedan och några av lekytorna inte byggts färdigt slogs vi av hur hemmastadda man redan gjort sig. Inspirerande att se att byggnaden med dess unika tegelfasad och utemiljöer på olika nivåer används på ett väldigt lekfullt sätt och att barnen uppmuntras i att smycka sin förskola med bland annat återanvända material.

 

 

Skolen i sydhavnen

Skolen i Sydhavnen (JJW Arkitekter)

Vi besökte skolan en tisdagseftermiddag bara cirka en månad efter att skolan öppnat för elever. Skolan har naturvetenskaplig profil, och dess läge alldeles vid vattnet i Sydhavnen har också gett en inriktning på maritim biologi. Vi fick en snabb titt i skolans spatiösa entré- och samlingslokaler och utforskade de terasserade lekytorna utomhus.

 

 

biblioteket

Vi passade också på att besöka biblioteksutbyggnaden av Kulturhus Nordvest av Cobe och Transform. Jätteintressant att få se ett projekt där sträckmetall har en så framträdande roll! Fint också att se byggnadens tydliga volymer och hur intrycket av dem förstärktes när fasadmaterialet fortsatte in i interiören.

 

 

blandat

Vi hade fyra rätt intensiva dagar i Köpenhamn och hann förutom studiebesöken på skolorna och förskolorna också se mycket av staden. Bland annat kollade vi in Olafur Eliassons cirkelbro, upptäckte Köpenhamns centrala delar på DAC’s rundvandring, besökte en restaurang mitt i en takodling i Österbro och kollade in parkprojektet ”Superkilen”.

Mange Tak København!

 

 

 

 

 

 

 


Tags: , ,