Max Inspireras

Fáilte

HÖSTEN 2017 inleddes med en inspirerande studieresa till Irland. Här fick vi uppleva ett vackert och lugnt Connemara med storslagen natur och arkitekturpärlor från förr. Sedan bar resan vidare till stadspulsen i Dublin som både bjöd på inspirerande äldre arkitektur och moderna spännande inslag samt en levande konstscen.

DAG 1 - Vår resa började med en bussresa till det vackra Connemara i västra Irland. Första stoppet blev staden Galway där vi fick en guidad tur genom staden och en inblick i dess historia.Ett besök på stadens museum samt en obligatorisk afternoon tea hann vi också med.

Slottet Ballynahinch Castle med sin storslagna 1700-talsarkitektur blev destinationen för kvällen och natten.Här fick vi möjlighet att njuta av promenader i slottets grönskande omgivningar.

DAG 2 - bjöd på tre spännande stopp; Kylemore Abbey, en pampig herrgård byggd 1857 med tillhörande kapell och trädgård, en fårhundsdemonstration på Killary Sheep Farm samt ett besök på Clonmacnoise Monastic Site vilket är en tidig kristen plats (544 e.Kr.) som varit ett betydelsefullt centrum för religion, lärande, hantverk och handel i hundratals år.

DAG 3 - bjöd på en stor variation av arkitektur. Moderna inslag i form av exempelvis Blackrock Public Library, en infill-byggnad där gammalt möter nytt samt Calatravas Samuel Beckett Bridge med sitt magnifika formspråk. Det anrika Trinity College visade oss en fin blandning av gammal och ny arkitektur. En favorit här var Old Library, färdigställd 1732, med sitt 65 meter långa och vackra rum med böcker från golv till tak.

DAG 4 - En dag i historiens och konstens tecken. Dagen började med en guidad tur på The Little Museum of Dublin samt i den anrika parken St. Stephens Green vilket gav oss en inblick i Irlands och Dublins spännande historia. Kontorets förra praktikant Annika studerar för tillfället i Dublin så vi tog tillvara på hennes nyfunna kunskaper om stadens typiska och traditionella georgianska arkitektur. Annika guidade oss genom kvarter med denna arkitektur samt visade oss det hus i georgiansk stil som hon tillsammans med andra studenter bor i. Denna dag innehöll även ett flertal museibesök där vi fick ta del av samtida konst, målningar av Lucian Freud samt arkitektur och inredningsdesign av den stora irländska pionjären under 1900-talet, Eileen Gray.

EN RIKTIGT INSPIRERANDE STUDIERESA I ETT LAND MED EN SPÄNNANDE HISTORIA!


Tags: , ,